Kwiatek drożdżowy cynamonowo - cukrowy

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    1/2 szklanki cukru wymieszana z dwoma łyżkami cynamonu
    1/2 kostki margaryny (rozpuszczonej)
    lukier

Kwiatek drożdżowy cynamonowo - cukrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości
  • *




















2. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy ok. 30 - 35 cm lub jak w moim przypadku do wielkości foremki. Każdy placek posmarować rozpuszczoną margaryną i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • * 3. Środek ciasta zaznaczamy szklanką.
  • * 4. Całe ciasto dzielimy na 16 równych kawałków, które nacinamy od środka do brzegów foremki (na początek dobrze jest ciąć co dwa, potem dociąć pojedyncze).
  • * 5. Bierzemy po 2 kawałki
  • * 6. i wywijamy 2 razy na zewnątrz
  • * 7. Końce łączymy
  • * 8. i zlepiamy pod spodem.
  • 9. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia. Piec 40 - 50 min. w temp. 180*C. Po wystudzeniu posmarować lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy