Kwaśnica

5 (151 ocen)

Danie pyszne, rozgrzewające i sycące. Doskonałe na zimne, pochmurne dni.

Składniki:

  • Składniki:
    - Około 80 dag kiszonej kapusty,
    - Około 50 dag wędzonych żeberek,
    - 20-30 dag wiejskiej kiełbasy,
    - 1 cebula,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 6 ziemniaków,
    - Ziele angielskie, liście laurowe,
    - Pieprz, sól,
    - olej
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Kwaśnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie 1. Kapustę zalewamy wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Ponownie zalewamy wodą. Dokładamy posiekany czosnek, żeberka, przyprawy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy aż żeberka i kapusta będą kruche. Kiełbasę kroimy w kawałki Dokładamy ją do gotującej kapusty.Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowane dokładamy do kapuśniaku. Gotujemy dalej aż ziemniaki staną się miękkie.

    Między czasie cebulę kroimy w plasterki i rumienimy na oleju, po czym dokładamy do naszej kwaśnicy. Całość ostatecznie przyprawiamy i podajemy. Kwaśnica jest gotowa jeśli ziemniaki są już miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Żeberka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować