kwas chlebowy wersja I

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wersja ta jest szybsza i nie zawiera ani grama procentów, więc jak najbardziej dozwolona dla dzieci. O właściwościach kwasu chlebowego można poczytać sobie na moim blogu, m.in. zawiera witaminy grupy B, które działają stymulująco na wzrost i rozwój organizmu, ponadto wzmacnia układ odpornościowy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 200 gram czerstwego żytniego chleba (chleb może być na zakwasie, na drożdżach, ważne by zawierał 100% żytniej mąki)
    80 gram cukru
    600 gram płynnego miodu (dałam wielokwiatowy)
    3 litry gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy Desery

Kwas chlebowy wersja i - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kwas chlebowy 1. Gorącą wodą z cukrem zalewamy chleb, możemy to zrobić np w dużym słoju lub w naczyniu kamionkowym, czekamy aż woda ostygnie do temperatury ciała, następnie dodajemy płynny miód i mieszamy, by się rozpuścił równomiernie. Słoik lub naczynie przykrywamy ściereczką, lub czymś innym przewiewnym (nie zakrętką) i odstawiamy w ciepłe średnio jasne miejsce na 48 godzin. Dobrze będzie, jeśli raz na dzień lekko potrząśniemy słojem, na dnie będzie nam się zbierał osad fermentacyjny i tak ma być.

    Po 48 godzinach płyn przecedzamy przez bardzo gęste sitko lub gazę, przelewamy do butelek, wstawiamy do lodówki.

    Kwas przechowywany w lodówce zachowuje swoje właściwości przez 10 dni.

Porady

Jeśli nasz chleb jest świeży, pokrójmy go na kromki i podsuszmy w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować