Kwadraty z kapusty pekińskiej

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kwadraty to bardzo sycąca przekąska.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta pekińska: 70 dekagramów
    - średnia cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - pieczarki: 25 dekagramów
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - ser mozarella wiórki: 250 gramów
    - jajka duże: 2 sztuki
    - sól do smaku: 5 szczypt
    - pieprz świeżo zmielony do smaku: 2 szczypty
    - zmielona ostra papryka: 2 szczypty
    - masło klarowane: 3 łyżki
    - woda: 0.25 szklanki
    - sól do kapusty: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kwadraty z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć, drobno posiekać. Kapustę włożyć do garnka i dodać ostrą paprykę i 1 łyżeczkę soli. Do garnka dolać 1/4 szklankę wody, przykryć i gotować, aż zacznie wrzeć. Następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż do miękkości kapusty. Ugotowaną kapustę odcedzić z wody i ostudzić.
  • 2. Masło (2 łyżki) na patelni rozgrzać na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek, doprawić solą, pieprzem smażyć, mieszając. Dodać grzyby i smażyć, aż całość będzie miękka i odparowana, doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 3. Kapustę połączyć z pieczarkami doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Dodać bułkę tartą, ser, jajka i dobrze wymieszać. Formę wysmarować 1 łyżką masła, wylać przygotowaną mieszaninę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Jeśli warzywa będą bardzo mokre zapiekanie może być dłuższe. Ciąć na kwadraty po ostudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować