Kwadraty z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć, drobno posiekać. Kapustę włożyć do garnka i dodać ostrą paprykę i 1 łyżeczkę soli. Do garnka dolać 1/4 szklankę wody, przykryć i gotować, aż zacznie wrzeć. Następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż do miękkości kapusty. Ugotowaną kapustę odcedzić z wody i ostudzić.
2.Masło (2 łyżki) na patelni rozgrzać na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek, doprawić solą, pieprzem smażyć, mieszając. Dodać grzyby i smażyć, aż całość będzie miękka i odparowana, doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Zdjąć z ognia i przestudzić.
3.Kapustę połączyć z pieczarkami doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Dodać bułkę tartą, ser, jajka i dobrze wymieszać. Formę wysmarować 1 łyżką masła, wylać przygotowaną mieszaninę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Jeśli warzywa będą bardzo mokre zapiekanie może być dłuższe. Ciąć na kwadraty po ostudzeniu.
Komentarze