Przepis wymyślony, wypróbowany miał być potrawą z humorem bo dodawałam co miałam (a nie miałam jeszcze pojęcia o gotowaniu) a teraz króluje na naszym rodzinnym stole.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
KUSKUS:
- kus kus: 1 szklanka
- cukinia duża lub 2 średnie: 1 sztuka
- papryka czerwona,pomarańczowa i żółta: 1 sztuka
- bazylia świeża garść: 4 łyżeczki
- słonecznik łuskany: 4 łyżki
- sól, pieprz ( do smaku): 1 szczypta
Kuskus z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kus kus zalewamy wodą, solimy i czekamy 5 minut aż napęcznieje. Cukinię kroimy w półplasterki, a paprykę w kostkę. Cukinię i paprykę dusimy 10-15 minut na parze, można udusić na patelni, żeby było miękkie, ale nie rozlatujące się. Świeżą bazylię rwiemy ją na mniejsze kawałki i dodajemy do kus kusu razem z cukinią i papryką. Ziarno łuskanego słonecznika wrzucamy na suchą nagrzaną patelnię i prażymy (bez oleju i jakiegokolwiek tłuszczu). Często mieszając, żeby się nie przypalił. Jak zacznie brązowieć zdejmujemy z gazu. Doprawiamy wszystko do smaku pieprzem, solą, ewentualnie suszoną bazylią. Danie posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Komentarze