Kuskus w łódce

0 (0 ocen)

Jest to mój autorski przepis. Wydaje mi się, że połączenie świeżych warzyw oraz kaszy tworzy ze sobą zgrany duet, stąd narodził się pomysł na faszerowaną cukinię kaszą kuskus.

Składniki:

  • 2 cukinie
    1 puszka pomidorów
    1 duży pomidor
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    1 papryka
    por
    natka pietruszki
    kasza kuskus
    sól
    pieprz
    miód
    cynamon
    ser feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kuskus w łódce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, podsmażamy wszystko na ok. dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Kiedy wszystko się zeszkli, dodajemy pomidory w puszce oraz obranego i pokrojonego w kostkę świeżego pomidora. Gotujemy wszystko do momentu aż pomidory zmiękną, następnie dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę paprykę i pokrojony w plasterki por. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do sosu.
  • 2. Sos doprawiamy solą i pieprzem - wg uznania oraz łyżeczką miodu i szczyptą cynamonu. Można również dodać słodkiej papryki.
  • 3. Kaszę kuskus przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Następnie dodajemy ją do wciąż gotującego się sosu i wszystko razem mieszamy.
  • 4. Cukinie myjemy, kroimy ją wzdłuż, wydrążamy miąższ i napełniamy każdą połówkę przygotowanym farszem. Na wierzch kładziemy kawałki fety. Tak przygotowane cukinie wkładamy do nasmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego. Pieczemy je w temp. 180° przez ok. 20/30 min. pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy przykrywkę i pieczemy aż feta delikatnie się zarumieni.

Porady

Zamiast pietruszki można użyć kolendry, ewentualnie można dodać ją razem z pietruszką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kuskus Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować