Kushari / Kuszari

4.5 (148 ocen)

  • 45 min

Tradycyjne danie kuchni egipskiej.Sycące , tanie i niesamowicie smaczne!W sam raz na bezmięsny obiad , nie tylko dla wegetarian - choc Ci z całą pewnością będą zachwyceni!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    ( 4 porcje )
    * makaron ( 2 rodzaje ) - 500 g
    * soczewica - 100 g
    * ciecierzyca - 100 g
    * ryż - 100 g
    SOS :
    * pomidory w puszce - 400 g
    * sól , pieprz , cukier
    * czosnek - 3 ząbki
    * cebula - 2 szt
    DODATKOWO :
    * oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kushari / kuszari - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Makarony gotujemy al dente / odcedzamy.

    Przepłukaną soczewicę i ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

    Ryż kotujemy na sypko.

    SOS:

    Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą , doprawiamy solą , pieprzem i łyżeczką cukru.

    Dusimy na bardzo wolnym ogniu.

    Osobno podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę.

    Dodajemy do sosu i dusimy ok. 20 minut , co jakiś czas mieszając.

    W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    CAŁOŚĆ:

    Nakładamy makaron , na to ryż , soczewicę zmieszaną z ciecierzycą i obficie polewamy gorącym sosem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Makaron Ryż Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować