Kurze frytki z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

Moi synowie Piotrek i Łukasz byli zachwyceni nowymi „frytkami”

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    ¾ szklanki mąki przesianej przez sito
    2 jajka
    Po szczypcie suszonych ziół prowansalskich i tymianku
    ½ szklanki mleka
    Sok z 1 cytryny
    Olej do smażenia
    Sos:
    250g jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka granulowanego
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurze frytki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • 2. Mięso pokrój w cienkie paski, skrop obficie sokiem z cytryny i wymieszaj ze szczyptą ziół prowansalskich i tymianku oraz rozdrobnionym czosnkiem.
  • 3. Zawiń w płatek foli spożywczej i włóż do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
  • 4. Do przesianej mąki dodaj jajka, szczyptę soli i mleko, aby powstało ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki. Zmiksuj na jednolitą masę i wstaw na 30 minut do lodówki.
  • 5. Kawałki mięsa maczaj w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu.
  • 6. Wyjmuj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  • 7. Przygotuj sos.
  • 8. Majonez zmieszaj z jogurtem.
  • 9. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • 10. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
  • 11. Przed polaniem sos porządnie schłodź w lodówce.
  • 12. To danie moi synowie Łukasz i Piotrek zawsze zjadają ze smakiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować