Kurze frytki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przeciśnij przez praskę.
2.Mięso pokrój w cienkie paski, skrop obficie sokiem z cytryny i wymieszaj ze szczyptą ziół prowansalskich i tymianku oraz rozdrobnionym czosnkiem.
3.Zawiń w płatek foli spożywczej i włóż do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
4.Do przesianej mąki dodaj jajka, szczyptę soli i mleko, aby powstało ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki. Zmiksuj na jednolitą masę i wstaw na 30 minut do lodówki.
5.Kawałki mięsa maczaj w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu.
6.Wyjmuj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
7.Przygotuj sos.
8.Majonez zmieszaj z jogurtem.
9.Czosnek przeciśnij przez praskę.
10.Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
11.Przed polaniem sos porządnie schłodź w lodówce.
12.To danie moi synowie Łukasz i Piotrek zawsze zjadają ze smakiem
Komentarze