“kurczakowy” placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, papryką słodką oraz rozgniecionym czosnkiem. Usmażyć na dwóch łyżkach oleju razem z posiekaną cebulą. Pozostawić do ostygnięcia. Paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z kukurydzą oraz mięsem i cebulą. Dodać ser, śmietanę, skórkę z cytryny, natkę pietruszki oraz paprykę ostrą i sól do smaku. Wymieszać z surowymi białkami jajka.
Smalec i masło posiekaj z mąką na stolnicy, dodaj 2 żółtka i zagnieć ciasto. Gdy powstanie gładka masa podziel ciasto na dwie części (jedna troszkę większą). Większym kawałkiem ciasta wyłóż okrągłą blachę wysmarowaną tłuszczem tak, by część cista znajdowała się na jej bocznych ściankach. Dokładnie wymieszany farsz wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę z ciastem.
Drugą część ciasta rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką do wielkości i kształtu blachy, w której upieczesz placek. Połóż ciasto na farsz i sklej z wystającą spod farszu drugą częścią ciasta. Posmaruj żółtkiem i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 40 minut, potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim placek przez kolejne 10 minut
Komentarze