Kurczakowy a'la gulasz

4.5 (143 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

aromatyczny koperkowy sos a'la gulasz z dodatkiem kurczaka ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś kurczaka: 2 sztuki
    - śmietany 18%: 150 mililitrów
    - marchewka: 4 sztuki
    - Czerwona papryka: 4 sztuki
    - duża cebula: 1 sztuka
    - przyprawa do gulaszu: 3 łyżki
    - warzywko: 1 łyżka
    - pieprz: 1 szczypta
    - mąka zwykła: 3 łyżki
    - kostka rosołowa warzywna: 1 sztuka
    - mielona słodka papryka: 1 łyżeczka
    - ziemniaki: 6 sztuk
    - świeży koper: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczakowy a'la gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczakowy a'la gulasz 1. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, nastawiamy w dość sporym garnku wodę (na ok. 1 litr), wrzucamy kostkę rosołową i mieszamy do rozpuszczenia. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, paprykę i marchewkę (też w kostkę). Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej cebulę i marchewkę, gotujemy ok. 5/6 minut i wrzucamy piersi z kurczaka. Wszystko razem gotujemy jakieś 8 minut, przyprawiamy warzywkiem. Przygotowujemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody do zagęszczenia sosu – zmniejszamy wówczas ogień i delikatnie, żeby nie wytworzyły się grudki, wlewamy mąkę wymieszaną ze śmietaną (można wcześniej dodać łyżkę lub dwie gotującego się wywaru do naszego „zagęszczacza” i dobrze wymieszać wtedy nie powstaną grudki). Następnie wsypujemy całe opakowanie przyprawy do gulaszu, mieszamy i dodajemy słodką paprykę oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy, w razie konieczności przyprawiamy dodatkowo – gotujemy na bardzo małym ogniu 1 minutkę i wsypujemy koperek. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować