Makaron kupiłam już dawno. Pomysłów na nadzienie też było już kilka. W końcu jeden z nich doczekał się realizacji:). Danie nie tylko jest syte, ale smaczne i wbrew pozorom proste do wykonania.
Składniki:
Składniki:
• Około 20 rurek cannelloni,
• 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (około 40 dag)
• 0,5 kg pieczarek,
• 1 marchew,
• Pęczek natki pietruszki,
• 1 cebula,
• 1 jajko,
• Oregano,
• Sól, pieprz,
• Zioła prowansalskie,
• Olej do smażenia,
• Około 20 dag sera żółtego
Kurczakowo- pieczarkowe cannelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy ( ja poprosiłam Panią w sklepie o jego zmielenie ). Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy. Dokładamy do niej mięso i smażymy. Doprawiamy.
Pieczarki kroimy w plasterki i w oddzielnym naczyniu smażymy na oleju do miękkości.
Gotowe mięso i pieczarki łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku. Do nadzienia dokładamy startą na tarce marchew, pokrojoną natkę pietruszki oraz jajko. Dokładnie całość mieszamy.
Gotowym farszem napełniamy rurki.
Cannelloni układamy na wysmarowanej masłem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Zalewamy go spoiwem i wstawimy do piekarnika na około 30 minut (190°C). (Składniki zalewy miksujemy. Czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę )
Około 10 minut przed końcem posypujemy startym serem.
Gotowe.
Komentarze