Niecodzienna odmiana kotlecików, kolorowa i apetyczna. Smakuje w panierce z siemienia lnianego.
Składniki:
Składniki podstawowe:
1. średnie nożki z kurczaka - 4 sztuki (tyle nóżek, by samego mięsa było po oddzieleniu kości 25 dkg)
2. marchewka 1/4 małej sztuki
3. ser feta - kilka małych kostek (ok. 1/8 opakowania tradycyjnej fety)
4. ogórek konserwowy lub kiszony - 1 sztuka
Składniki robocze:
jajko 1 sztuka
zioła prowansalskie 1,5 łyżki
siemie lniane ziarna (do panierki) - 1/4 szklanki
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Kurczakowe sznycelki prowansalskie z mini szaszłyczkami w siemieniu lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i ser feta kroimy w wiekszą kostkę - marchewkę gotujemy. Ogórek kroimy na plastry.
2.Na małe wykałaczki nabijamy kawałki sera fety, ogórka i marchewki.
3.Z nóżek ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Mięso mielimy w maszynce lub blenderem, dodajemy zioła prowansalskie, jajko, sól i pieprz do smaku.
4.Wyrabiamy dokładnie łyżką masę - będzie bardzo klejąca, ale taka ma być.
5.Na dłoń nakładamy 1/4 masy, rozpłaszczamy, nakładamy mini szaszłyczek i kolejną 1/4 masy. Formujemy sznycelka. Z reszta masy postępujemy dokładnie tak samo.
6.Gotowego uformowanego sznycelka panierujemy w siemieniu lanianym, które to przykleja się do masy mięsnej ze względu na kleistość. Nie potrzeba już dodatkowo jajka.
7.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z dwóch stron kotleciki, kilka razy obracając.
8.Przed spożyciem przekrawamy sznycelki na pół. Smacznego.
Porady
Z podanych składników wychodza dwa duże sznycelki - czyli danie dla 2 osób.
Komentarze