Kurczak ze śmietaną i kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jestem zapalonym grzybiarzem, zawsze staram się wykorzystywać dary lasu łącząc je z tradycyjnymi przepisami.

  • 30 min

Składniki:

  • 200g grzybów kurki
    0,5kg piersi z kurczaka
    330g śmietany 18%
    1 serek topiony kremowy w kostce
    400g makaronu trójkolorowego rurki bądź zwykłego rurki
    1 duża cebula
    łyżka stołowa posiekanego koperku
    2 ząbki posiekanego czosnku lub łyżka suszonych płatków czosnkowych
    sól
    pieprz czarny mielony
    zioła prowansalskie
    ostra papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak ze śmietaną i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z łyżką oleju, smażymy, aż zrobi się miękki. Kroimy w kostkę cebulę, którą dodajemy do kurczaka i chwilę razem podsmażamy.
  • 2. Następnie do kurczaka na patelnie trafiają kurki, podsmażamy wszystko razem około 3 minut.
  • 3. Do śmietany dodajemy koperek i czosnek, mieszamy. Po czym wszystko dodajemy do kurczaka z kurkami. Dokładnie mieszamy, dodajemy serek topiony. Jak już wszystko się połączy i stworzy się jednolity sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami, papryką,
  • 4. Tym sosem zalewamy makaron i wszystko podgrzewamy około 5 minut, ciągle mieszając

Porady

Kombinację przypraw można zmieniać w zależności od gustu kulinarnego, a zamiast czosnku można dodać więcej cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować