Kurczak ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kurczak ze śliwkami to moje popisowe danie na rodzinne przyjęcia. Potrawa doskonalekomponuje się z lampką białego wina.

Składniki:

  • ● 4 udka kurczaka bez kości
    ● 1 szkl. suszonych śliwek bez pestek
    ● 1 szkl. białego wina lub soku winogronowego
    ● mąka do panierowania
    ● tłuszcz do smażenia
    ● 2 pomarańcze
    ● curry

Kurczak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, nacieramy curry i odstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki moczymy w winie lub soku.
  • 2. Udka osuszamy, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią, podlewamy płynem, w którym moczyły się śliwki, i dusimy 10 minut na małym ogniu. Dodajemy śliwki, zagotowujemy. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
  • 3. Wyjmujemy mięso. Odkładamy kilka śliwek do dekoracji, a pozostały z duszenia mięsa sos i resztę śliwek miksujemy na gładko. Obok porcji mięsa
    układamy krążki pomarańczy, polewamy sosem i dekorujemy śliwkami.

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Komentarze

Podobne przepisy