KURCZAK ZAPIEKANY NA WARZYWACH

0 (0 ocen)

  • 60 min

Soczyste mięsko kurczaka,słodziutkie warzywka,pyszny obiadek poprostu

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego-do ugotowania kurczaka
    6 kawałków kurczaka(pałki,podudzia-u mnie 3 pałki 3 małe podudzia)
    20 dag fasolki szparagowej
    6 marchewek
    1 cukinia
    3 łyzki oleju
    sól,pieprz
    zioła prowansalskie
    tymianek
    papryka słodka

Kurczak zapiekany na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym do mięskkości mięska.Bulion uprzednio doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Po tym czasie wyjmujemy z bulionu.
    Marchewke kroimy w słupki,wrzucamy do wrzącej,osolonej wody na ok. 10 minut.Fasolke szparagowa również ok 10 minut podgotowujemy.Cukinie kroimy w plastry.
    Na dno naczynia zarodopornego układamy marchew,wykładamy kurczaka posypanego ziolami prowansalskimi,tymiankiem,wstawiamy pod przykryciem na 15 minut do piekarnika
  • dokładamy reszte warzyw 2. Po tym czasie do naczynia dokładamy fasolke szparagową,cukinię polewamy olejem.Wstawiamy na nastepne 15 minut do piekarnika,pod przykryciem
  • 3. Wyjmujemy naczynie zpiekarnika,kurczaka posypujemy słodką papryką,delikatnie orposzamy sola i pieprzem(łacznie i po warzywkach)wstawiamy na 10 minut do piekarnika,zeby kurczak sie zapiekł.Swietnie smakuje z zapieczonymi z ziołami ziemniaczkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy