Pierwszy raz jadłam ryż czerwony, jest bardzo bogaty w witaminy A, B, D, E i minerały takie jak cynk, selen, magnez i żelazo. Ta odmiana ryżu jest również znacznie bogatsza w błonnik pokarmowy niż ryż biały.
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
5 dużych pieczarek
1 średnia marchewka
15g suszonych płatków pomidorów
1/2 papryki czerwonej
olej rzepakowy do smażenia
100g ryżu czerwonego
1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
Przyprawy wg.uznania:
papryka czerwona w proszku,sól morska ziołowa (młynek),imbir w proszku,estragon w proszku,płatki chili,czosnek granulowany
Kurczak z warzywami podany z czerwonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną pierś kroimy w kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy na grube kawałki.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,paprykę w kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy wszystkie składniki. Dodajemy suszone pomidory i przyprawy,całość mieszamy żeby składniki sie połączyły.
3.Przykrywamy pokrywą i na małym ogniu dusimy do miękkości.
4.W międzyczasie gotujemy ryż. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody i odrobinę soli.Jak sie zagotuje wsypujemy ryż-mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 30 minut. Odlewamy nadmiar wody jaki pozostał i nakrywamy pokrywą.
5.Patelnie odkrywamy i jeszcze chwilkę całość smażymy do odparowania wody jaka powstała podczas duszenia. Na koniec posypujemy natką pietruszki i gotowe.
Na talerz wykładamy porcję ryżu do tego kurczaka i podajemy np. z ulubioną surówką lub sałatką.
Smacznego.
Komentarze