Kurczak z warzywami po polsku

5 (156 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczny, zdrowy, pożywny oraz szybki w przygotowaniu obiadek z polskimi warzywami i aromatycznym kurczakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 3 - 4 ziemniaki
    - 2 marchewki
    - 2 pietruszki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 listek laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 2 ziarna czarnego pieprzu
    - 0,5 łyżeczki tymianku
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - oliwa z oliwek
    - sól do smaku
    - pieprz
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Kurczak z warzywami po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ziemniaki, marchewki i pietruszki obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plastry.

    Plastry wkładamy do garnka zalewamy wodą oraz dodajemy przyprawy: ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy oraz sól. Warzywa gotujemy al dente.
  • 2 2. Oczyszczonego z błonek kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy go solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki tymianku oraz ziół prowansalskich i dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
  • 3 3. Następnie kurczaka delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek, która została użyta do marynaty(możemy dodać do smażenia dodatkową łyżkę oliwy).
  • 4 4. Gdy kurczak się podsmaży, dodajemy do niego odcedzone warzywa, posypujemy wszystko ziołami prowansalskimi i cały czas mieszając smażymy przez chwilę.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe danie świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować