Kurczak z warzywami i pieczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie sprawia mi przyjemność.

Składniki:

  • ● 10 podudzi z kurczaka
    ● op. mieszanki mrożonych warzyw
    ● sól
    ● pieprz
    ● majeranek
    ● olej
    ● ok. 1 kg ziemniaków

Kurczak z warzywami i pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia myjemy, nacieramy
    solą, pieprzem i majerankiem.
    Podsmażamy na małym
    ogniu na rozgrzanym oleju.
  • 2. Wkładamy mrożone warzywa.
    Zalewamy taką ilością
    przegotowanej wody, aby mięso
    było przykryte do 3/4 wysokości.
    Przykrywamy i dusimy
    ok. 40 minut.
  • 3. Ziemniaki obieramy, myjemy,
    a następnie kroimy
    w ćwiartki. Solimy i posypujemy majerankiem. Układamy
    na blasze, a następnie pieczemy
    ok. 40 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    150 °C. Podajemy do kurczaka
    z warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy