Kurczak z warzywami

0 (0 ocen)

pyszny obiad jednogarnkowy czyli kurczak z warzywami

Składniki:

  • 1 kurczak ( 1,5 kg )
    Marynata do kurczaka:
    5 łyżek oleju ryżowego
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki marynaty do kurczaka
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
    Warzywa:
    1,5 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    1 średni brokuł
    250 g pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 łyżeczka piri piri
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    3 łyżki sosu sojowego jasnego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    4 łyżki oleju ryżowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i osuszyć.
    Składniki na marynatę wymieszać i natrzeć nią kurczaka.
    Odstawić go na około 3 godziny.
    Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, opłukać i wrzucić do większej miski.
    Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
    Pieczarki pokroić na pół, jeśli są spore to pokroić na więcej części.
    Cebulę obrać i posiekać na kawałki.
    Z brokuła oddzielić różyczki.
    Wszystko wrzucić do ziemniaków.
    Dodać przyprawy i olej, wymieszać i ułożyć warstwę na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną.
    Na środku położyć kurczaka i obłożyć go resztą mieszanki warzywnej.
    Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika.
    Nastawić temperaturę na 200 stopni i zegar na 60 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować