Kurczak z warzywami

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Odwiedziliśmy rodzinę Cichowskich ze Świdnicy, która zaprosiła nas na zdrowy, lekki obiad, przygotowany dosłownie w pół godziny.

Składniki:

  • ● 3 filety z kurczaka
    ● 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
    ● 1 por
    ● 4 duże marchewki
    ● 3 łyżki oleju
    ● 1 łyżka mąki
    ● 25 dag ryżu
    ● przyprawy: maggi, przyprawa uniwersalna, delikat (czerwona)
    ● 2 łyżki przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy w paski i skrapiamy maggi. Odstawiamy. Ryż płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy, dodając pod koniec po 1 łyżce oleju i przyprawy uniwersalnej. Mieszamy.
  • 2. Filety lekko posypujemy mąką i smażymy na łyżce oleju, dodając do smaku delikat.
  • 3. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę. Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki.
    Warzywa dusimy na 1 łyżce oleju, podlewamy wodą i pod koniec – warzywa nie powinny być bardzo miękkie – dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego (warzywa można przygotować wcześniej).
  • 4. Warzywa łączymy z mięsem i całość dusimy ok. 5 minut. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować