Kurczak z suszonymi śliwkami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Rewelacyjny dla zwolenników słodkawo- pikantnych dań:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - duże piersi z kurczaka: 2 sztuki
    - suszona żurawina: 0.5 szklanki
    - suszone śliwki: 0.33 szklanki
    - duża cebula: 1 sztuka
    - białe wino: 0.75 szklanki
    - miód: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 4 szczypty
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - oliwa: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z suszonymi śliwkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w ukośne paski, skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie oprószyć je mąką, solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu (najlepiej wszystko razem wymieszać w woreczku foliowym). Kurczaka krótko obsmażyć, aż się ładnie zarumieni.

    Wino wymieszać z miodem i namoczyć w nich śliwki i żurawinę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub masłem, spód wyłożyć 1/2 posiekanej cebuli. Na niej ułożyć wartwę kurczaka wraz z tłuszczem ze smażenia. Wszystko polać winem ze śliwkami i żurawiną. Posypać 1/2 posiekanej cebuli.

    Piec pod przykryciem ok.40 min. w 160 st. Zdjąć pokrywę, łyżką zaczerpnąć trochę sosu z dna naczynia, polać wierzch i zapiec jeszcze ok.10 min.

    Podawać z bagietką lub ryżem i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Śliwki Żurawina Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować