Kurczak z suszonymi śliwkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w ukośne paski, skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie oprószyć je mąką, solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu (najlepiej wszystko razem wymieszać w woreczku foliowym). Kurczaka krótko obsmażyć, aż się ładnie zarumieni.
Wino wymieszać z miodem i namoczyć w nich śliwki i żurawinę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub masłem, spód wyłożyć 1/2 posiekanej cebuli. Na niej ułożyć wartwę kurczaka wraz z tłuszczem ze smażenia. Wszystko polać winem ze śliwkami i żurawiną. Posypać 1/2 posiekanej cebuli.
Piec pod przykryciem ok.40 min. w 160 st. Zdjąć pokrywę, łyżką zaczerpnąć trochę sosu z dna naczynia, polać wierzch i zapiec jeszcze ok.10 min.
Komentarze