"Kurczak z ryżem zapiekanym w aromatycznej zalewie"

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa ta jest szczególna, gdyż smak ryżu zapiekanego w tej zalewie pozwala mi zapomnieć o całym świecie i delektować się tylko jego smakiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - ok. 1 kg piersi z kurczaka
    - margaryna do smażenia
    - sól
    - pieprz
    - papryka sypka słodka
    - 2 szklanki ryżu
    - 3 cebule
    Zalewa:
    - 6 szklanek wody
    - pół kostki masła/margaryny (125 g)
    - 2 łyżeczki cukru
    - 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
    - 5 łyżeczek ketchupu
    - 2 łyżki Vegety
    - 2 duże ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"kurczak z ryżem zapiekanym w aromatycznej zalewie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowujemy zalewę.
    Wszystkie składniki zalewy wrzucamy do garnka i wstawiamy na małym ogniu, aż do połączenia.
  • 2. 2. W trakcie podgrzewania mięsa oraz zalewy do naczynia żaroodpornego wsypujemy wymieszany surowy ryż wraz z 3 cebulami pokrojonymi w małą kostkę.
  • 3. 3. Podgrzewamy piekarnik do 200’C. Połączone składniki zalewy wlewamy do naczynia żaroodpornego z ryżem i cebulą i wkładamy do piekarnika. Ryż zapiekamy tak długo, aż wypije całą wodę (ok. 50min).
  • 4. 4. Podczas zapiekania ryżu przygotowujemy piersi z kurczaka.
    Mięso kroimy w kawałki i przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem oraz papryką słodką, mieszamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażymy, aż mięso będzie miękkie, można podlewać przegotowaną wodą.
  • 5. 5. Na talerze wykładamy usmażonego kurczaka wraz z zapieczonym ryżem o pysznym wyrazistym smaku. Danie idealnie smakuje z podsmażonymi lub ugotowanymi warzywami.
    Potrawa nadaje się do spożycia zarówna na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować