"kurczak z ryżem zapiekanym w aromatycznej zalewie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowujemy zalewę.
Wszystkie składniki zalewy wrzucamy do garnka i wstawiamy na małym ogniu, aż do połączenia.
2.2. W trakcie podgrzewania mięsa oraz zalewy do naczynia żaroodpornego wsypujemy wymieszany surowy ryż wraz z 3 cebulami pokrojonymi w małą kostkę.
3.3. Podgrzewamy piekarnik do 200’C. Połączone składniki zalewy wlewamy do naczynia żaroodpornego z ryżem i cebulą i wkładamy do piekarnika. Ryż zapiekamy tak długo, aż wypije całą wodę (ok. 50min).
4.4. Podczas zapiekania ryżu przygotowujemy piersi z kurczaka.
Mięso kroimy w kawałki i przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem oraz papryką słodką, mieszamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażymy, aż mięso będzie miękkie, można podlewać przegotowaną wodą.
5.5. Na talerze wykładamy usmażonego kurczaka wraz z zapieczonym ryżem o pysznym wyrazistym smaku. Danie idealnie smakuje z podsmażonymi lub ugotowanymi warzywami.
Potrawa nadaje się do spożycia zarówna na ciepło jak i na zimno.
Komentarze