Kurczak z ryżem, ananasem, curry i kolendrą

4.5 (175 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosty, ale go uwielbiam. Aromatyczny, soczysty i chyba zdrowy? Już za nim tęsknię, jak o nim piszę! Najlepszy ze świeżym ananasem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - ananas z puszki: 200 gramów
    - ryż biały lub naturalny: 200 gramów
    - curry: 1 łyżka
    - harrisa (opcjonalnie): 1 szczypta
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - limonka (sok i skórka): 0.5 sztuki
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    - czosnek: 1 ząbek
    - świeża mięta i kolendra (lub natka pietruszki): 1 pęczek
    - olej słonecznikowy lub ryżowy: 1 łyżka
    - sezam (opcjonalnie): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Napoje

Kurczak z ryżem, ananasem, curry i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak się marynuje... 1. Kurczaka pokroić w drobne kawałki i zamarynować w sosie sojowym, pieprzu, rozgniecionym czosnku, mięcie i soku z limonki oraz jej startej skórce. Pozostawić w marynacie najlepiej przez około godzinę.
  • Kurczak z ryżem, ananasem i curry 2. Usmażyć kurczaka na odrobinie oleju. Dodać owoce pokrojone w kostkę albo paski. I chwilę poddusić. Wyłączyć gaz. Wtedy dopiero dodać curry. Wymieszać z ugotowanym ryżem albo położyć na nim i posypać świeżą kolendrą. Odpłynąć!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Tajska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować