Kurczak z rożna "Staroświecki"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wspaniały, rumiany, soczysty, rozpływający się w ustach kurczak czy może być coś lepszego. To dzisiejszy obiadek, przepis polecam bo jest prosty i nieskąplikowany. Dzięki smarowaniu śmietaną podczas pieczenia tworzy się wspaniała skórka, kto nie kocha skórki mmm....

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 1-1,5 kg kurczaka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka dobrej gęstej śmietany 18 %
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    duży pęczek natki pietruszki

Kurczak z rożna "staroświecki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawionego kurczaka myjemy, osuszamy ściereczką i nacieramy solą i pieprzem nie żałujemy soli ja użyłam 2 łyżki z górką :). Do wewnątrz wkładamy związany pęczek pietruszki.
  • 2. Kurczaka nadziewamy na rożen, związujemy nogi i skrzydełka. Kurczaka oprószamy mąką i wkładamy do zimnego piekarnika.
  • 3. Uruchamiamy rożen, pieczemy 1,5 godziny w 200 C. Kiedy mięso się rozgrzeje zaczynamy smarowanie śmietaną - obficie obracającego się kurczaka czynność powtarzamy co 10 minut do wykończenia śmietany.
  • 4. Pod koniec smarujemy kurczaka dwukrotnie roztopionym masłem.
    Po upieczeniu wyciągamy kurczaka i ściągamy go z rożna, pozostawiamy by odpoczął. Dopiero wówczas kroimy, w przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy