Kurczak z rożna

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne, pachnące ziołami mięso i środek wypełniony czosnkiem. Specjalność mojego brata - przysmak całej rodziny...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak: 2 kilogramy
    - czosnek: 10 ząbków
    - majonez: 3 łyżki
    - majeranek: 1 łyżka
    - jabłka (kwaśne, zielone jabłka, kóre w sklepie kupujemy na sztuki): 2 sztuki

Kurczak z rożna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem w środku i na zewnątrz, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
  • 2. Czosnek siekamy, jabłka kroimy w ósemki, wydrążamy gniazda nasienne (nie obieramy) mieszamy z majonezem i napełniamy nim kurczaka. Wkładamy na kij od rożna i obwiązujemy dokładnie sznurkiem tak, aby skrzydełka i udka przylegały do korpusu kurczaka. Wkładamy na rożen i pieczemy około 2 godzin. Dzielimy na porcje i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy