Kurczak z porem i imbirem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie.Polecam :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 sztuka pora część biała i zielona (większa)
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    2 łyżki sos sojowy ciemny
    1,5cm imbir świeży
    2 ząbki czosnku
    1 garść nać pietruszki (umyta,osuszona i posiekana)
    4 łyzki oleju do smażenia
    2 łyżki sos czosnkowy z imbirem
    2 łyżeczki przyprawa do kurczaka
    sól,pieprz (wg.uznania)

Kurczak z porem i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z porem i imbirem 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym-kroimy na cienkie paseczki.
    Pora płuczemy pod bieżącą wodą,osuszamy i kroimy w krążki.Imbir obieramy i kroimy w kosteczkę.Pokrojone mięso wrzucamy do miski.Dodajemy przyprawy,nać pietruszki oraz obrany czosnek i imbir przeciśnięty przez praskę.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na 1h.Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy paski mięsa wraz z pozostałą marynatą ciagle mieszając tj.około 7-8 minut.Nastepnie dorzucamy pora-mieszamy i dusimy pod przykryciem do czasu aż zmięknie i gotowe.(Możemy sobie jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem,ale u mnie nie było takiej potrzeby)

    Podajemy z czym kto lubi.Ja podałam z ryżem :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy