Kurczak z pieczoną papryką

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 1 godz. 10 min

Kilka oliwek oraz papryka i ze zwykłego kurczaka robimy wykwintne danie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ● kurczak
    ● 4 cebule
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 50 dag pomidorów
    ● 2 zielone papryki
    ● 2 czerwone papryki
    ● 10 zielonych oliwek bez pestek
    ● 1/3 szkl. oliwy
    ● 1,5 łyżeczki tymianku
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na 5-6 porcji. Pomidory myjemy
    i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy i siekamy.
  • 2. Papryki myjemy i osuszamy. Pieczemy ok. 15 minut w 190 °C. Studzimy
    i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski. Dusimy 15 minut na rozgrzanej oliwie.
  • 3. Do papryki wkładamy mięso, cebulę, czosnek, pomidory i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 30 minut. Dodajemy oliwki.
    Dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy np. z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować