Kurczak z pieczarkami

0 (0 ocen)

kurczak w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 1 sprawiony kurczak
    500g pieczarek
    2 cebule
    sól
    pieprz
    maggi
    natka pietruszki
    150 ml śmietany 18% słodkiej
    3 łyżki mąki

Kurczak z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawionego i umytego kurczaka posól i odstaw na około 20 minut. Obtocz w mące i podsmaż na gorącym tłuszczu. Chwilę smaż z każdej strony.
  • 2. Wrzuć pokrojoną w półksiężyce cebulę i dalej podsmażaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć do kurczaka. Podsmażaj mieszając.
  • 3. Podlej około 1 szklanki wody, dodaj maggi i pieprz, dodaj natkę, przykryj i duś na małym ogniu.
  • 4. Gdy kurczak będzie miękki wyłóż mięso, wlej śmietanę i cały czas mieszając zagotuj sos, przypraw do smaku. Włóż z powrotem mięso do sosu i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy