Kurczak z pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z przepisu mojej córki Moniki. 3 lata temu zrobiła samodzielnie takiego kurczaka i od razu podbił nasze podniebienia, wpisując się na stałe do domowego menu. W naszym domu ma nazwę - kurczak Moniki.

  • 30 min

Składniki:

  • • 4 filety z piersi kurczaka
    • 4 łyżki zielonego pesto
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 pomidory
    • 1 kula mozzarelli

Kurczak z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Filety posypać solą i pieprzem, posmarować z każdej strony zielonym pesto i odstawić do lodówki na 30 minut.
    • Blachę do pieczenia posmarować olejem, ułożyć filety i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na 10-15 minut.
    • Czas zależy od wielkości filetu - mniejsze pieczemy krócej.
    • Z pomidorów wykroić 8 plastrów.
    • Z kuli mozzarelli wykroić 4 większe plastry lub osiem mniejszych.
    • Po tym czasie wyjąć z piekarnika, położyć na każdym filecie 2 plastry pomidora i mozzarellę.
    • Wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika aż ser się rozpuści.

Porady

Z plastrów pomidorów można usunąć pestki, tak aby pozostał sam miąższ.. Ale można upiec też z pestkami.

Komentarze

Podobne przepisy