Kurczak z papryką

0 (0 ocen)

danie lekkie, kolorowe, pyszne!

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
    Papryka żółta
    Papryka pomarańczowa
    Papryka czerwona
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka przyprawy ‘5 smaków’
    0,5 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju

Kurczak z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Przesmażyć na łyżce oleju.

    Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić cebulę i kurczaka, na koniec dodać czosnek.

    Zawartość obu patelni zmieszać, podlać wodą (około pół szklanki), dodać sos sojowy oraz cukier i dusić do miękkości mięsa i papryki.

    Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w połowie szklanki wody, dodać przyprawę ‘5smaków’ wymieszać i wlać do rondla. Wymieszać i dusić aż sos zgęstnieje.

    Ryż ugotować, rozłożyć na talerze, polać sosem i od razu podawać.

Komentarze

Podobne przepisy