KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA (Thai chicken cashew)

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Dziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską.Soczyste mięso kurczaka, ostra papryka, chili, obłędny sos i moje ulubione orzechy-nerkowce.Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja.Spróbujcie!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * filet z kurczaka – 300 g

    * orzechy nerkowce – ok. 150 g

    * świeża chili – 1 szt

    * czerwona papryka – 1 szt

    * cebula – 1 szt

    * olej – 125 ml

    SOS:

    * bulion drobiowy – 150 ml

    * wytrawne sherry – 1 łyżka

    * sos sojowy – 1 łyżka

    * cukier brązowy – 2 łyżeczki

    * czosnek – 3 ząbki

    * imbir – 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca (thai chicken cashew) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę.

    W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy.

    Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy.

    Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania.

    Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy.

    Przesmażamy kilka minut do miękkości.

    Doprawiamy do smaku odrobiną soli.

    Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny.

    Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować