Kurczak z marchewką i porem

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Połączenie tych składników sprawia, że potrawa smakuje wyśmienicie, jest zdrowa, niedroga i łatwa w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka,
    5 marchewek średniej wielkości,
    2 nieduże pory,
    3 ząbki czosnku,
    pieprz czarny,
    papryka ostra,
    papryka słodka,
    majeranek,
    curry,
    sól,
    olej lub oliwa z oliwek,
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Z podanych przypraw, czosnku i oleju przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i wstawić do lodówki na około 60 min.
  • 2. W międzyczasie oczyścić i umyć warzywa, posiekać marchew w grubsze plastry a pora w półplastry.
  • 3. Mięso, razem z marynatą, włożyć na patelnię z grubym dnem, obsmażyć, dodać marchew a na wierzch pora. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 min. Kiedy mięso odchodzi od kości - danie jest gotowe :)
    Dla urozmaicenia potrawę można podawać z ryżem czy ziemniakami, ale i bez dodatków jest pyszna.

Porady

Mięso można zamarynować poprzedniego dnia, wtedy jest bardziej aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Por Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować