Kurczak z marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Z podanych przypraw, czosnku i oleju przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i wstawić do lodówki na około 60 min.
2.W międzyczasie oczyścić i umyć warzywa, posiekać marchew w grubsze plastry a pora w półplastry.
3.Mięso, razem z marynatą, włożyć na patelnię z grubym dnem, obsmażyć, dodać marchew a na wierzch pora. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 min. Kiedy mięso odchodzi od kości - danie jest gotowe :)
Dla urozmaicenia potrawę można podawać z ryżem czy ziemniakami, ale i bez dodatków jest pyszna.
Porady
Mięso można zamarynować poprzedniego dnia, wtedy jest bardziej aromatyczne.
Komentarze