Kurczak z kokosem po azjatycku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tę potrawę robię często, ponieważ moja córka Wioletta uwielbia kokosy i wszelkie potrawy z jego dodatkiem, a poza tym nie lubi mięs w panierkach lub posypanych ziołami.

Składniki:

  • ● 4 fi lety z kurczaka bez skóry
    ● 2 średnie cebule
    ● 3 ząbki czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    ● chili
    ● łyżeczka mielonego imbiru
    ● 3 łyżki oleju roślinnego
    ● cytryna
    ● 5 dag miąższu kokosowego
    ● 300 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z kokosem po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obieramy
    i drobno siekamy. Do naczynia
    wsypujemy mielony imbir oraz
    po szczypcie soli, pieprzu i chili.
    Przyprawy mieszamy. Miąższ
    kokosa ścieramy, zalewamy
    gorącą wodą i ubijamy, aż powstanie
    gładkie mleko.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej
    i smażymy fi lety po 5 minut
    z każdej strony. Wykładamy na
    papierowy ręcznik kuchenny,
    osączamy z tłuszczu. Skrapiamy
    sokiem wyciśniętym
    z cytryny i posypujemy mieszanką
    przypraw.
  • Kurczak z kokosem po azjatycku 3. Ponownie rozgrzewamy olej
    na patelni i na małym ogniu
    podsmażamy czosnek oraz cebulę.
    Dusimy, aż cebula zmięknie.
    Wkładamy fi lety i polewamy
    mleczkiem kokosowym.
    Wszystko razem mieszamy.
    Dusimy pod przykryciem 20
    minut. Gotowe danie podajemy
    z ryżem na sypko lub chlebem
    z orzeszkami ziemnymi.

Porady

● Do potrawy można użyć gotowego mleczka kokosowego lub wiórków kokosowych zmiksowanych z gorącą wodą. ● Chili można zastąpić ostrą lub łagodną papryką w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować