Kurczak z knedlami i jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ulubione danie moje i męża. Przepis dostałam od babci, która jest wspaniałą kucharką.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    2 posiekane cebule
    40 dag pieczarek
    6 czerstwych bułek
    400 ml mleka
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    4 jabłka
    2 łyżki cukru
    przyprawa do kurczaka
    ząbek czosnku
    przyprawa uniwersalna
    sól, pieprz
    1/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z knedlami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy
    i siekamy. Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą uniwersalną,
    przyprawą do kurczaka, czosnkiem oraz pieprzem. Chłodzimy 3 godziny.
  • 2. Jabłka myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kawałki. Posypujemy cukrem. Dusimy, podlewając małą ilością wody.
  • 3. Cebulę smażymy na maśle. Następnie wkładamy udka i pieczarki. Dusimy ok.
    1 godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą.
  • 4. Bułki kroimy w małe kawałki i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy i zagniatamy. Z masy
    formujemy kulki. Gotujemy ok. 20 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Knedle podajemy z udkami i jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować