• Kurczak z knedlami i jabłkami

    Autor: Anna Nowosielska, Jasło

  • To ulubione danie moje i męża. Przepis dostałam od babci, która jest wspaniałą kucharką.

  • Składniki

    4 udka z kurczaka
    2 posiekane cebule
    40 dag pieczarek
    6 czerstwych bułek
    400 ml mleka
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    4 jabłka
    2 łyżki cukru
    przyprawa do kurczaka
    ząbek czosnku
    przyprawa uniwersalna
    sól, pieprz
    1/4 kostki masła

  • Sposób przygotowania

    1.

    Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i siekamy. Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą uniwersalną, przyprawą do kurczaka, czosnkiem oraz pieprzem. Chłodzimy 3 godziny.

    2.

    Jabłka myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kawałki. Posypujemy cukrem. Dusimy, podlewając małą ilością wody.

    3.

    Cebulę smażymy na maśle. Następnie wkładamy udka i pieczarki. Dusimy ok. 1 godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą.

    4.

    Bułki kroimy w małe kawałki i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy i zagniatamy. Z masy formujemy kulki. Gotujemy ok. 20 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Knedle podajemy z udkami i jabłkami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    szkola_babci, jabłka, udka z kurczaka
  • 0 komentarzy

Autor: Anna Nowosielska, Jasło

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-06T16:28:13+01:00

156 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_09-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »