Kurczak z knedlami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy
i siekamy. Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą uniwersalną,
przyprawą do kurczaka, czosnkiem oraz pieprzem. Chłodzimy 3 godziny.
2.Jabłka myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kawałki. Posypujemy cukrem. Dusimy, podlewając małą ilością wody.
3.Cebulę smażymy na maśle. Następnie wkładamy udka i pieczarki. Dusimy ok.
1 godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą.
4.Bułki kroimy w małe kawałki i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy i zagniatamy. Z masy
formujemy kulki. Gotujemy ok. 20 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Knedle podajemy z udkami i jabłkami.
Komentarze