Kurczak z kiełbaskami chorizo

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z książki "Pomidory. 180 wspaniałych przepisów". Recenzja: http://www.polska-gotuje.pl/artykul/pomidory-180-wspanialych-przepisow-recenzja-ksiazki

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - średni kurczak (lub 4 udka, u mnie 10 podudzi): 1 sztuka
    - mielona słodka papryka: 2 łyżki
    - oliwa (u mnie olej rzepakowy): 4 łyżki
    - małe cebule w plasterkach: 2 sztuki
    - czosnek (w cienkich plasterkach): 6 sztuk
    - kiełbasa chorizo (w plasterkach): 150 gramów
    - krojone pomidory z puszki: 400 gramów
    - Liscie laurowe (najlepiej świeże + liście do dekoracji): 2 sztuki
    - półwytrawne sherry: 5 łyżek
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z kiełbaskami chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190st. Kurczaka podzielić na 4 duże kawałki (udka na połowę). Kawałki mięsa obtoczyć w mielonej papryce tak, aby były równomiernie pokryte, oprószyć solą. Na patelni rozgrzać oliwę (olej) i smażyć mięso, aż zbrązowieje.
  • 2. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni intensywnie podsmażyć cebulę, dodać czosnek i chorizo, smażyć jeszcze 2 minuty.
  • 3. Dodać pomidory, liście laurowe oraz sherry i doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać mięso, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec ok. 65 minut.
  • 4. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Kurczaka udekorować listkiem laurowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Kurczak Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować