Kurczak z grzybami i innymi towarzyszami

0 (0 ocen)

Moje danie było przyprawione na ostro ale było pyszne. Jak ktoś nie lubi za ostrych potraw to prosze nie dodawać za dużo salsy z papryczką habanero . . .

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    85g po odsączeniu pędów bambusa
    1/2 papryki czerwonej
    kilka pomidorków koktajlowych
    15cm pora (jasna część)
    posiekana natka pietruszki
    6 większyk kapeluszy boczniaków
    olej rzepakowy do smażenia
    Przyprawy wg.uznania:
    zielona salsa z papryczką habanero,sos sojowy ciemny,estragon w proszku,pieprz młotkowany z kolendrą,przyprawa do kurczaka,czosnek mielony,sól morska

Kurczak z grzybami i innymi towarzyszami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek ściągnąć skórę,umyć i osuszyć. Wyjąć kości a mięso pokroić na cienkie paski.
    Boczniaki i paprykę również pokroić w paski a pora w krążki. Pomidorki koktajlowe na połówki. Pędy bambusa pokroić na mniejsze części.
  • 2. Na rozgrzany olej w rzucić kurczaka,doprawić wyżej wymienionymi przyprawami i podsmażyć około 5 minut mieszając.
  • 3. Następnie dodać paprykę,grzyby,pedy bambusa i pora. Całość wymieszać,zmniejszyc gaz i przykryć pokrywką. Dusić około 5-6 minut. Odkryć odparować wodę jaka się wytworzyła,posypać posiekaną natką pietruszki,dorzucić pomidorki - wymieszać i można podawać np. w towarzystwie ryżu i ulubionej sałatki/surówki

    Smacznego...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy