Kurczak z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ćwiartki myjemy i kroimy na pół-osuszamy recznikiem papierowym.
Do miski lub innego naczynia wlewamy sos sojowy i sos chili z imbirem-mieszamy.
Osuszone mieso nacieramy solą i przyprawa do kurczaka.Wkładamy do miski z sosami i porządnie je tam taplamy żeby mięso było z każdej strony posmarowane.Czosnek obieramy i kroimy w plastry lub słupki dodajemy do mięsa. Tak przygotowane ćwiartki przykrywamy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
2.Na drugi dzień wyciągamy.Do naczynia żaroodpornego na spód wlewamy oliwę i układamy mięso,razem z resztą marynaty.Na mięso wykładamy boczniaki i pocietą w słupki paprykę.Kropimy wierzch jeszcze oliwą i posypujemy pieprzem.Przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy około 50 minut (w międzyczasie sprawdzamy mięso i przekrecamy je)
Po tym czasie odkrywamy i jeszcze chwilę zapiekamy.To juz wg. swojego gustu można mniej a jak ktoś lubi bardziej....
Komentarze