Kurczak z Grzybami

0 (0 ocen)

Uwielbiam boczniaki więc postanowiłam je zrobić razem z kurczakiem.

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    200g boczniaki
    1/2 papryka czerwona
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki stołowe sos chili z imbirem
    2 łyzki stołowe sos sojowy-ciemny
    1 łyzka stołowa przyprawa do kurczaka
    4 łyzki oliwa
    sól,pieprz kolorowy (wg.uznania)

Kurczak z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ćwiartki myjemy i kroimy na pół-osuszamy recznikiem papierowym.
    Do miski lub innego naczynia wlewamy sos sojowy i sos chili z imbirem-mieszamy.
    Osuszone mieso nacieramy solą i przyprawa do kurczaka.Wkładamy do miski z sosami i porządnie je tam taplamy żeby mięso było z każdej strony posmarowane.Czosnek obieramy i kroimy w plastry lub słupki dodajemy do mięsa. Tak przygotowane ćwiartki przykrywamy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 2. Na drugi dzień wyciągamy.Do naczynia żaroodpornego na spód wlewamy oliwę i układamy mięso,razem z resztą marynaty.Na mięso wykładamy boczniaki i pocietą w słupki paprykę.Kropimy wierzch jeszcze oliwą i posypujemy pieprzem.Przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy około 50 minut (w międzyczasie sprawdzamy mięso i przekrecamy je)
    Po tym czasie odkrywamy i jeszcze chwilę zapiekamy.To juz wg. swojego gustu można mniej a jak ktoś lubi bardziej....
  • etapy przygotowania 3. Ja podałam z frytkami,sałatą i pomidorem :-)

Komentarze

Podobne przepisy