Kurczak z gruszkami z kompotu

0 (0 ocen)

  • 15 min

Owoce sprawdzają się w ciastach, ale także w połączeniu z mięsem. Przepis pochodzi z czasopism kulinarnych. Jest sprawdzony i wart polecenia.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka, 10 dkg szynki wędzonej, 1/3 opakowania mrożonych truskawek, 8 połówek gruszek z kompotu, łyżka masła, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz

Kurczak z gruszkami z kompotu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki osączyć z kompotu i pokroić na ósemki. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek naciąć tak, by utworzyła się kieszonka. Do kieszonek włożyć po plastrze szynki i wiórku masła. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć filety po około 4 minuty z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać resztę masła, obłożyć gruszkami i truskawkami. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy