Kurczak z gruszkami

4.5 (169 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny kurczak z soczystymi gruszkami w aromatycznym słodko-ostrym sosie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kury: 500 gramów
    - masło: 4 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - kwaśna śmietana 12%: 200 mililitrów
    - bulion drobiowy: 200 mililitrów
    - świeżo starty imbir: 1 łyżeczka
    - ostra pasta z papryki: 1 łyżeczka
    - mocno dojrzałe gruszki: 2 sztuki
    - orzechy włoskie grubo siekane: 4 łyżki
    - świeża mięta zielona: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka pokroić w paski i obsmażyć na maśle.
  • 2. W rondlu zmieszać śmietanę, bulion, sól, posiekany czosnek, imbir, orzechy i pastę z papryczek. Dodać kurczaka i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 – 7 minut często mieszając
  • 3. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i przez kilka minut podsmażyć na maśle.
  • 4. Kurczaka i gruszki przełożyć na talarze, polać sosem i posypać świeżo siekaną miętą. Podawać z dzikim ryżem lub białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować