Kurczak z groszkiem i pieczarkami w aksamitnym sosie

4.5 (183 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis banalnie prosty, smak... wyborny. Przenikający się aromat duszonych pieczarek + kremowa śmietanka... Coś wspaniałego. W końcu najprostsze rozwiązania są najlepsze :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z kurczaka: 1.5 sztuki
    - puszka groszku konserwowego: 1 puszka
    - duże pieczarki ((mniejszych może być więcej)): 6 sztuk
    - pęczek natki pietruszki: 0.5 pęczka
    - bulion warzywny: 350 mililitrów
    - cebula czerwona posiekana: 1 sztuka
    - śmietana 18%: 125 mililitrów
    - gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - mąka do zagęszczenia: 2 łyżki
    - masło do podsmażenia: 2 łyżki
    - ryż: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Kurczak z groszkiem i pieczarkami w aksamitnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z groszkiem w aksamitnym sosie 1. Cebulę posiekać na drobne kawałki, podsmażyć na maśle na małym ogniu, by ładnie się zeszkliła. Pierś z kurczaka pokroić na średniej wielkości paski, dodać do cebuli. Podsmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki (ale niezbyt małe, gdyż pieczarki kurczą się podczas duszenia), dodać. Całość podlać około 350 ml bulionu warzywnego lub rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką rosołową. Groszek odcedzić, dodać do pozostałych składników. Dusić przez kilka minut, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Na końcu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Dodać 2 łyżki mąki, szybko i energicznie zamieszać, by nie powstały grudki. Dolać około 1/2 opakowania płynnej śmietany 18%, zamieszać, by składniki sosu się połączyły. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować