Kurczak z groszkiem à la leczo

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dania, które komponuję, zawsze mi się udają.

Składniki:

  • ● podwójny filet z kurczaka
    ● 2 czerwone papryki
    ● 10 marchewek
    ● puszka groszku
    ● 2 woreczki ryżu
    ● łyżka mąki
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● łyżka cukru
    ● olej

Kurczak z groszkiem à la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroi-
    my w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę.
    Papryki myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w paski. Razem z marchewką wkładamy do osłodzonego wrzątku. Gotujemy do miękkości. Dodajemy osączony groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Zagęszczamy mąką wymieszaną z kilkoma łyżkami wody. Wkładamy mięso. Mieszając, gotujemy jeszcze kilka minut.
  • 3. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Podajemy z leczo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy