Kurczak z groszkiem à la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroi-
my w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
2.Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę.
Papryki myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w paski. Razem z marchewką wkładamy do osłodzonego wrzątku. Gotujemy do miękkości. Dodajemy osączony groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Zagęszczamy mąką wymieszaną z kilkoma łyżkami wody. Wkładamy mięso. Mieszając, gotujemy jeszcze kilka minut.
3.Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Podajemy z leczo.
Komentarze