Kurczak z groszkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem zwolenniczką kuchni orientalnej.

Składniki:

  • ● 4 filety z kurczaka
    ● 20 dag strączków groszku cukrowego
    ● 3 ząbki czosnku
    ● po 2 łyżki sherry, miodu, soku z cytryny, oleju i sosu rybnego
    ● łyżka sosu sojowego
    ● 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny i czarnego pieprzu
    ● po szczypcie pieprzu kajeńskiego i cukru

Kurczak z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, kroimy w paski. Sosy sojowy i rybny
    mieszamy w misce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
    startą skórką z cytryny, pieprzem czarnym i kajeńskim.
    Wkładamy mięso, dokładnie mieszamy. Przykrywamy.
    Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • 2. Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wlewamy
    sherry wymieszane
    z miodem i sokiem
    z cytryny. Smażymy,
    aż sos zgęstnieje.
  • 3. Groszek gotujemy
    w osłodzonym
    wrzątku kilka minut.
    Odcedzamy. Mieszamy
    z kurczakiem.
    Podajemy z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy