Grillowany kurczak z boczkiem na lekkiej sałatce z pomidorków, mozzarelli i fety z czosnkowo-ziołowym smakiem.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- pierś z kuczaka: 300 gramów
- boczek wędzony w plastrach: 2 sztuki
- czerwona cebula: 1 sztuka
- świeża bazylia - liście: 10 sztuk
- ząbek czosnku: 1 sztuka
- Czosnek granulowany: 0.5 łyżeczki
- chilli suszone: 1 szczypta
- oliwa czosnkowo-ziołowa ((oliwna zalewa z marynowanych mozzarelli, które czasem można kupić w delikatesach dobrze się sprawdzi)): 5 łyżek
- pomidorki koktajlowe: 1.5 szklanki
- feta: 0.5 szklanki
- mozzarella mini ((może być w oliwno-ziołowej zalewie - będzie bardziej aromatyczna)): 1.5 szklanki
- cebulka czerwona: 1 sztuka
- (opcjonalnie) szczypior od dymki: 1 sztuka
- limonka: 0.5 sztuki
- mięta lub bazylia (listki do dekoracji): 3 sztuki
Kurczak z "grecką" nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę, mieszając oliwę ziołową z czosnkiem, cebulką czerwoną, chilli i liściami bazylii. Kurczaka pokroić, zamarynować na kilka godzin, po czym owinąć boczkiem, zgrillować z obu stron (najzdrowsza opcja) lub upiec w piekarniku (ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni).
2.Pomidorki wymieszać z pokrojonymi na pół mozzarelkami, fetą i drobno posiekaną cebulką lub dymką, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz oliwę z mozzarelek. Kurczaka podawać na salatce. Udekorować plasterkami limonki i mięty lub bazylii.
3.Podawać z sosem ziołowym (1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka majonezu, garść posiekanych ziół (mix tymianku i mięty), sól, pieprz, cytryna) oraz z chipsami kukurydzianymi lub tortillą.
Komentarze