Kurczak z figami i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Soczysty i kruchy kurczak, odpowiednio wypieczony i fajnie przesiąknięty aromatem fig i innych owoców, które mu towarzyszyły podczas pieczenia. Polecam!

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • DANIE GłóWNE:
    - Pałki z kurcząt: 4 sztuki
    - świeże figi: 4 sztuki
    - śliwki: 8 sztuk
    - suszone morele: 8 sztuk
    - jabłko: 1 sztuka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - suszony rozmaryn: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - Sól i pieprz do smaku.: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z figami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kurczaka z obu stron.
  • 2. W garnku żaroodpornym roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę i szklimy. Do garnka z cebulą wkładamy kurczaka, morele, figi (dwie spośród nich pokroiłam na ćwiartki, resztę zostawiłam w całości), umyte i wydrylowane śliwki, umyte i pokrojone na ćwiartki jabłko (ze skórką). Całość mieszamy, posypujemy rozmarynem. Zapiekamy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 40 minut (do uzyskania miękkiego kurczaka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Kurczak Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować