Kurczak z fasolką szparagową w sosie koperkowym

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Fasolka szparagowa jest lekka i prosta w przygotowaniu a do tego bardzo wartościowa i niskokaloryczna. Podana z kurczakiem i makaronem tworzy bardzo smaczny i sycący obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
    30 dag fasolki szparagowej ( świeżej lub mrożonej)
    1 litr bulionu ( z kostki rosołowej)
    1/2 papryki czerwonej
    1 mała śmietana 18%
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    koperek
    pieprz, sól, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak z fasolką szparagową w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przełożyć na talerz. Kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć lekko papryką i podsmażyć.
  • 2. Na osobnej patelni podgrzać masło z mąką tak aby powstała lekko brązowa zasmażka. Dolać przestudzonego bulionu, wymieszać, dodać pokrojony czosnek, cebulę i pokrojony koperek (dowolna ilość). Podgotować. Na końcu dodać śmietanę i zagotować.
  • 3. Fasolkę ugotować na pół twardo, paprykę pokroić w paski.
  • 4. Kurczaka, fasolkę i paprykę przełożyć do garnka i zalać całość sosem. Gotować 20 -30 min aż składniki zmiękną.
  • 5. Podawać z grubym makaronem.
  • 6. Smacznego!

Porady

Czerwona papryka troszkę "tłumi" smak koperku więc jak ktoś lubi bardziej aromatyczny sos koperkowy to można zrobić danie bez papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować