Kurczak z estragonową salsą verde

0 (0 ocen)

Mięso przyrządzone w ten sposób jest niskokaloryczne i bardzo aromatyczne. A sos to samo zdrowie;)

Składniki:

  • Składniki:
    700g filetu z kurczaka,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    1/2 pęczka estragonu,
    biały pieprz,
    sól.

    Sos:
    mały pęczek natki pietruszki,
    kilka gałązek estragonu,
    dymka,
    łyżeczka soli,
    2 łyżki soku z cytryny,
    łyżeczka skórki z cytryny,
    6 łyżek oliwy z oliwek.

Kurczak z estragonową salsą verde - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24emfab 1. Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, ułożyć mięso. Powtykać gałązki estragonu i skropić resztą oliwy. Piec około 25-30 minut w temp. 200st. Odstawić mięso na 10 minut.

  • 2. Umytą natkę pietruszki, estragon, skórkę oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować blenderem na papkę. Dodać sos powstały podczas pieczenie mięsa. Krótko zmiksować.

    Mięso pokroić na 1cm plastry, polać sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy