Kurczak z dynią w sosie pomidorowo- kokosowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis ten wymyśliłam, a raczej "skleciłam" z kilku innych przepisów. Uważam, że jest idealny na jesień, kiedy wszędzie dostępna jest przepyszna dynia.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki, 4 porcje:

    - 2 pojedyncze piersi kurczaka
    - 200 - 300 g dyni
    - 400 ml mleka kokosowego w puszce
    - 250 ml sosu pomidorowego, passaty
    - 200 g (2 torebki) kaszy gryczanej do podania
    - do podsmażenia - 2 łyżki oleju kokosowego
    - sól i pieprz
    - 1/2 lub 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
    - 2 łyżeczki kurkumy
    - 1 łyżka drobno startego imbiru
    - 2 ząbki czosnku, drobno starte
    - szczypta mielonego cynamonu
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z dynią w sosie pomidorowo- kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Piersi opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek, błonek oraz skórek. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem. Wymieszać w miseczce razem z ostrą papryką, kurkumą, imbirem oraz cynamonem.

    Odkroić skórę z dyni, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w 1 cm kostkę.

    W szybkowarze rozgrzać olej kokosowy i wrzucić obtoczonego w przyprawach kurczaka. Podsmażać przez ok 2-3 minuty. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Następnie dodać dynię pokrojoną w kostkę, dodać passatę oraz mleko kokosowe. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystkie składniki wymieszać. Zamknąć szczelnie szybkowar i gotować wszystko ok 10-12 min.

    W Tym czasie ugotować kaszę gryczaną.

    Ugotowane danie podawać z kaszą gryczaną, posypane natką pietruszki

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować