Kurczak z cukinią, szpinakiem i porem w śmietanie

4.5 (198 ocen)

  • 10 min

szybki w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczny:)))

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    ugotowany podwójny fileta z kurczaka (około ½ kg)
    1 ugotowana marchewka
    1 cukinia
    100 g szpinaku
    1/3 pora
    2 łyżki oliwy
    cebula
    przyprawa do dań Kucharek
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    koperek
    300 g śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z cukinią, szpinakiem i porem w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i por kroimy w prążki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, smażymy, pod koniec smażenia dodajemy por i jeszcze chwilę smażymy.
  • 2. Następnie dodajemy liście szpinaku i mieszamy aż ściemnieją.
  • 3. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z cebulą i szpinakiem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 4. Filet z kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę.
  • 5. Do podduszonej cukinii dodajemy filet, marchewkę, wlewamy śmietanę, przyprawiamy i razem dusimy jeszcze 10 minut.

Porady

podajemy np. z ziemniakami, makaronem czy ryżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować