kurczak z cebulą i papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min

jest to danie dla osób lubiących delikatne mięso drobiowe w połączeniu wyrazistym smakiem cebuli oraz papryki

  • 60 min

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek, 3-4 cebule (najlepiej dymki),papryka, ryż (dałam preparowany i dziki), sos- kilka pieczarek, połowa papryki, ok. 100 ml śmietany 18%

Kurczak z cebulą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kurczaka przyprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano i czosnkiem, włożyć w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po pół godziny od włożenia kurczaka posypać go pokrojoną w paski ok. 1,5 cm grubości papryką i cebulą pokrojoną na 4 części, wstawić ryż, podsmażyć pieczarki z cebulą, po kilku minutach dodać do pieczarek paprykę, kiesy warzywa będą miękkie dodać śmietanę, po godzinie wyjąc kurczaka z piekarnika i pokroić na kawałki. podać z ryżem polanym sosem pieczarkowo-paprykowym

Porady

kurczaka można przyprawić ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano godzinę przed włożeniem do piekarnika

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy